- A. Tanis
- Gebonden
- Bestel nr: 9789402904468
Sam Snel heeft een project op school,
’t gaat over Israël.
De juffrouw weet er alles van
en dus leert Sam heel snel.
Hij kleurt en knipt en plakt en zingt
en kneedt een jad van klei.
Ook knutselt hij een keppeltje
van vouwkarton erbij.
Hij danst met de torarol rond,
met Saar en Koen en Tijn.
En de mezoeza schroeft hij vast
rechts aan het deurkozijn.
Maar dat is lang niet alles nog.
Ga jij maar eens op zoek
naar alles wat Sam doet op school
hier binnen in dit boek.
Ga voor meer informatie naar:Achtergrondinformatie_bij_Sam_Snel.pdf
Recensies
Sam Snel werkt over Israël
Chistelijkekinderboeken.nl | 1 december 2017
Wat een mooi boek is dit! Voor iedereen die meer wil weten over het Joodse geloof, voor alle juffen/meesters die over Israël werken (onderbouw) is dit een prachtig boek, door de inhoud en door de perfecte combinatie van tekst en illustraties.
Annelies Tanis weet veel over het Joodse geloof, dat liet ze al merken bij Een loofhut voor Jan en Job. In dit groot formaat prentenboek maak je kennis met de klas van Sam Snel die over Israël werken. De auteur heeft de tekst op soepel lopend rijm gezet, zodat het makkelijk voorleest. Wat erg leuk is dat ze ‘joods taalgebruik’ in haar rijm verwerkt: Een Joodse man draagt op zijn hoofd een stevig lapje stop. ‘t Is rond en heet een keppeltje en het staat best wel tof’. En, een ander voorbeeld: ‘Ze krijgen trek van al het werk, dus Tijn zegt voor de gein: ‘Ik kan wel een heel varken op’. Maar Sam roept: ‘Da’s onrein’. Als je als juf/meester over dit boek/onderwerp werkt, krijg je door het boek leuke tips om over het thema te werken. Je ziet de ideetjes hierover vanzelf langskomen: een tekening maken van het land Israël, een boekrol maken, het joodse volkslied (Hatikva) zingen met een tamboerijn, praten over het onderwerp, een jad kleien, een keppeltje van karton en een mezoeza maken, een gebedskleed laten zien, de vlag van Israël schilderen, proberen te blazen op de ramshoorn en bij de lunch komt ‘onrein eten’ ter sprake. Perfect is de samenwerking van auteur & illustrator in dit verhaal. Trish Flannery laat op elke bladzijde joodse attributen zien, hoe de juf ermee aan het werk is en hoe de verschillende kinderen op het thema reageren. Zo is er een meisje met een rood jurkje dat telkens boos kijkt en een jongetje met een groen bloesje die steeds iets ondeugends doet. Op alle bladzijden in dit grote, ruim formaat full-colour geillustreerd prentenboek, zie je de klas van Sam met tekeningen van een kandelaar, een klok met joodse cijfers, juf die vertelt uit een boek met illustraties over Israël, een wandplaat met joodse sterren, een plaat van mannen bij de klaagmuur, kinderen die met hun keppeltjes bezig zijn, joodse letters, een slinger met tekeningen van joodse ‘dingen’. Ook het binnenkant van het omslag past helemaal bij het thema. Bekijk ook de achtergrondinformatie bij het werken over dit thema in de klas. Kortom een prachtig prentenboek op rijm over Israël en het joodse geloof, om voor te lezen in de klas, om te genieten van de mooie platen, om erover te werken in de onderbouw basisschool. Heel mooi is het dat de kennis van deze auteur over het joodse geloof & Israël op deze manier overgebracht kan worden op kinderen van 4-8 jr.
Sam Snel werkt over Israël
Reformatorisch Dagblad | 19 februari 2018
Kleuters knutselen boekrollen en kleien aanwijsstokjes. De juf vertelt over de synagoge en de mezoeza. In ”Sam Snel werkt over Israël”, geschreven door Annelies Tanis, staat een kleuterklas in het teken van een project.
Op de fijnzinnige en kleurrijke illustraties van Trish Flannery is goed te zien waarover gewerkt wordt: er staan allerlei Joodse voorwerpen op. Ook dingen die –en dat is sterk– niet in de tekst genoemd worden, zoals de davidsster. Tanis vertelt het verhaal op rijm. Dat klinkt leuk – een enkele keer is een rijmwoord wat gezocht. ”Sam Snel” is heel geschikt om samen met je kind te lezen. Want er zullen vast vragen overblijven: Hoe klinkt het Hatikva? Waarom dragen Joden een keppeltje? En misschien zelfs de vraag: Waarom zijn christenen anders dan Joden?