- Janwillem Blijdorp
- Pagina's/nrs.: 314
- Gebonden
- Bestel nr: 9789055517114
Serie: Floris de minstreel Deel 2
Floris zou de winter bij zijn leermeester, Rudolf de minstreel, doorbrengen, maar dat vindt Rudolfs vrouw Maria toch niet zo'n goed idee. Floris en Veerle, de dochter van Rudolf, hebben volgens haar te veel belangstelling voor elkaar ... Om ruzie met zijn vrouw te voorkomen besluit Rudolf Floris de winter door te laten brengen in het klooster bij Deventer.
Samen met Dolf, een jongen van zijn leeftijd, beleeft hij spannende avonturen. Binnen de kloostermuren gebeuren dingen die je daar absoluut niet zou verwachten. Hebben de beide monniken die ook om onderdak in het klooster vragen, wel echt de zwijggelofte afgelegd? En waarom wordt er perkament gestolen? Wie is er verantwoordelijk voor de dood van een van de broeders? Waarom is de zegelring van abt Johannes niet veilig? Aan het eind van dit tweede deel over Floris de minstreel vallen alle puzzelstukjes op hun plaats.
De serie FLORIS DE MINSTREEL speelt zich af in de Middeleeuwen. In veel opzichten een donkere tijd. Er bestonden grote verschillen tussen rijk en arm, waarbij de adel en de geestelijkheid zich vaak verrijkten over de ruggen van de gewone mensen. Ook wat het geloof betreft was het een moeilijke tijd. Geloof en bijgeloof gingen vaak hand in hand, ook al doordat de meeste mensen niet konden lezen en schrijven. De Rooms Katholieke Kerk, de enige kerk in de Middeleeuwen, maakte regelmatig misbruik van haar positie. Ze verzon regels en voorschriften met als voornaamste doel de kas van de kerk te spekken.
Reizen was dikwijls een gewaagde onderneming. Vooral in de arme gebieden lagen rovers op de loer, die de reizigers niet alleen van hun waardevolle spullen, maar vaak ook van hun leven beroofden. Toch waren er rondtrekkende muzikanten, minstrelen, die overal kwamen en in ruil voor eten, onderdak en een beloning hun liederen ten gehore brachten. Zowel in de dorpen en steden als in kastelen en burchten werden ze meestal hartelijk ontvangen, omdat ze altijd op de hoogte waren van de laatste nieuwtjes. Nieuws, dat de minstrelen gebruikten voor hun nieuwe liederen
Onze recensie: De serie FLORIS DE MINSTREEL is een mooie serie voor zowel jongens als meisjes die van spannende boeken houden. Het is geschreven voor jongeren vanaf 12 jaar, maar ook veel volwassenen zullen deze boeken nog graag lezen. Het zijn mooie, spannende boeken die zeker meerwaarde hebben vanwege de hoeveelheid informatie over het leven in de Middeleeuwen die verwerkt is in het verhaal. Wist je bijvoorbeeld dat een horige, iemand die eigendom was van een ridder en voor hem moest werken, als hij ontsnapte aan de ridder en binnen een jaar niet gepakt en mee teruggenomen werd, een vrij man was? Als je ontsnapte moest je dus zorgen een jaar lang te verdwijnen. Als de ridder je daarna terugvond, kon hij je niks meer doen.
Deze serie is qua onderwerp en verhaalstijl goed te vergelijken met de boeken van Henk Koesveld. Dus als je de boeken De houten speelbal en Rowan erg mooi vond, moet je deze serie zeker lezen!